Subsections

Πρόλογος

Η γλώσσα προγραματισμού qbasic

Προσπαθούμε να δώσουμε τις βασικές αρχές προγραμματισμού μέσα σε 3-4 δίωρες διαλέξεις.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι η qbasic. Η "αρχαία" αυτή γλώσσα επελέγη εν πολλοίς επειδή είναι ταυτόχρονα εύχρηστη και το περιβάλλον προγραμματισμού της δεν είναι πολύ φορτωμένο όπως τα περισσότερα περιβάλλοντα προγραμματισμού σήμερα. Πραγματικά το περιβάλλον προγραμματισμού της qbasic περιλαμβάνει ότι χρειάζεται για αυτά που θέλουμε να μάθουμε σε αυτές τις 6 ώρες χωρίς να είναι υπερφορτωμένο (π.χ. όπως αυτό το περιβάλλον μιας σύγχρονης BASIC). Τέλος, η qbasic διατίθεται δωρεάν και μπορεί να τρέξει σχεδόν σε οποιοδήποτε σημερινό υπολογιστή, με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα (αρκεί να διαθέτει ένα DOS emulator).

Είναι μια εξελιγμένη μορφή (1985) της γλώσσας BASIC (Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code) η οποία υπάρχει από to 1964 και για πάρα πολλά χρόνια υπήρξε η πιο διαδεδομένη γλώσσα προγραμματισμού για μικρούς "οικιακούς" υπολογιστές και ήταν η γλώσσα με την οποία πάρα πολλά άτομα της δικιάς μου γενιάς έμαθαν να προγραμματίζουν υπολογιστές. (Όχι όμως εγώ, που έμαθα να προγραμματίζω σε ένα Apple IIe με τη γλώσσα PASCAL σε ένα σεμινάριο του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1983 σε μαθητές Λυκείου.)

Πώς να εγκαταστήσετε την qbasic στον υπολογιστή σας

Η γλώσσα qbasic (για να είμαστε λίγο πιο ακριβείς, ο interpreter για τη γλώσσα qbasic, το πρόγραμμα δηλ. που διαβάζει το πρόγραμμα qbasic που γράφουμε και το εκτελεί) γράφτηκε για το λειτουργικό σύστημα DOS, τη δεκαετία του 1980. Το DOS δεν χρησιμοποιείται πια αλλά πολλά προγράμματα που γράφτηκαν κάποτε για το DOS μπορούμε να τα τρέχουμε σήμερα στα μοντέρνα λειτουργικά συστήματα (π.χ. Windows XP, Linux) χρησιμοποιώντας κάποιον προσομοιωτή (emulator).

Ακολουθείστε τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ

Τα προγράμματα που γράφουμε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων

Μπορείτε εδώ να βρίσκετε τα διάφορα προγράμματα που γράφουμε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων. Για να τρέξετε ένα τέτοιο πρόγραμμα στην qbasic κατεβάστε το στον υπολογιστή σας και τοποθετείστε το στον ίδιο κατάλογο όπου υπάρχει το αρχείο QBASIC.EXE. Ξεκινείστε την qbasic και ανοίξτε κατόπιν το αρχείο αυτό (File -> Open).

Οι διαλέξεις του μαθήματος τη χρονιά 2009-10

Μπορείτε να δείτε τις διαλέξεις για την qbasic που έγιναν το Φθινόπωρο του 2009-10, στα πλαίσια του μαθήματος «Χρήση Υπολογιστών», εδώ.

Βιβλία ή σεημειώσεις για την qbasic στο internet

Στο internet θα βρείτε πάρα πολλή πληροφορία για την qbasic. Παρακάτω γράφω μερικές σελίδες που μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Όλες είναι στα Αγγλικά.

  1. wikibooks
  2. tutorial



Mihalis Kolountzakis 2013-08-16