Πανεπ. Κρήτης – Τμ. Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2013-14 - Μιχάλης Κολουντζάκης

Σεμινάριο Προβλημάτων

Το ωράριο θα ανακοινωθεί

Η σελίδα του μαθήματος εδώ

Στο μάθημα αυτό θα λύνουμε προβλήματα. Πολλά προβλήματα. Από διάφορους τομείς των Μαθηματικών, καθαρών και εφαρμοσμένων, αλλά κυρίως προβλήματα στοιχειώδη, που δε θέλουν κάποια ιδιαίτερη γνώση για να τα καταλάβει κανείς, τουλάχιστον το τι ζητάνε. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι αυτά είναι εύκολα προβλήματα. Επίσης, η λύση κάποιων από αυτά τα προβλήματα θα μας οδηγεί να εισαγάγουμε κάποιες νέες έννοιες των Μαθηματικών. Από αυτή την άποψη το μάθημα ξεφεύγει από τα στοιχειώδη και διιαφέρει ουσιαστικά από ασκήσεις τύπου “Ολυμπιάδων”. Αυτό μας ενδιαφέρει είναι να βλέπουμε και νέες έννοιες, όχι μόνο κόλπα στη λύση προβλημάτων.

Ένας τρόπος να πάρετε μια ιδέα του με τι θα ασχολούμαστε είναι να επισκεφτείτε το blog “Προβλήματα Μαθηματικών” (http://kolount.wordpress.com):

που διατηρώ (με τους Θ. Μήτση, Μ. Λουλάκη) από το 2008.

Για παράδειγμα το πρόβλημα:

ή το πρόβλημα:
Κοιτάξτε το blog (ιδιαίτερα τις παλιότερες αναρτήσεις) για πολλά τέτοια προβλήματα αλλά και τις λύσεις τους.

Σημαντικό μέρος του βαθμού σας θα προέλθει από τη συμμετοχή σας. Όσοι από σας συμμετέχετε στο μάθημα και έχετε ιδέες που θα βοηθούν στη λύση κάποιων προβλημάτων θα αμοίβεστε (όταν έχετε κάποιες καλές ιδέες) με μία ή παραπάνω καραμέλες (ή άλλο πρόσφορο γλύκισμα), και η αμοιβή σας θα καταγράφεται. Το πόσες καραμέλες μαζέψατε μέσα στο εξάμηνο θα μετράει ως ένα σημαντικό μέρος του βαθμού σας (50%, προαιρετικά). Το υπόλοιπο μέρος του βαθμού σας θα προέρχεται από την τελική εξέταση. Θεωρητικά θα είναι δυνατόν για κάποιον να περάσει το μάθημα μόνο με την τελική εξέταση και χωρίς να έχει πατήσει το πόδι του στις διαλέξεις αλλά στην πράξη αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Το μάθημα δε θα είναι εύκολο. Όσοι από σας το προσπαθήσετε θα χρειαστεί να δαπανήσετε πολλές ώρες προσπαθώντας να λύσετε προβλήματα χωρίς να ξέρετε καν από που να αρχίσετε. Λίγο πολύ όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα δηλαδή (έξω από το Πανεπιστήμιο, μέσα στη ζωή και στην πράξη). Αν ψάχνετε να πάρετε ένα μάθημα που θα περάσετε εύκολα, ένα μάθημα για να κλείσετε υποομάδα, κλπ, είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε πολλά άλλα να επιλέξετε. Αν έχετε πραγματικό ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά και σας αρέσουν τα προβλήματα που ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια ενός μαθήματος τότε είστε καλοδεχούμενοι.