Fifth Philosopher's Song
A million million spermatozoa
All of them alive;
Out of their cataclysm but one poor Noah
Dare hope to survive.
And among that billion minus one
Might have chanced to be
Shakespeare, another Newton, a new Donne-
But the One was Me.
Shame to have ousted your betters thus,Aldous Huxley (1920)
Taking ark while the others remained outside!
Better for all of us, froward Homunculus,
If you'd quietly died!
Δευτέρα 3-5, Τετάρτη 1-2 στο Αμφ. ΣΠ. Έναρξη μαθημάτων: 13/2/06.
Ώρες γραφείου: Τε 11-1 (Γ 111, προκατ κτήριο στην Κνωσό)
Δίωρο ασκήσεων: Παρασκευή 3-5, Θ 201. Διδάσκει ο κος Χρήστος Σαρόγλου.
Από τον οδηγό σπουδών του Τμ. Μαθηματικών:
- Ορισμός και ιδιότητες της Πιθανότητας (εισαγωγή από τη Θεωρία Πιθανοτήτων Ι).
- Συνεχείς τυχαίες μεταβλητές- Πυκνότητα- Συνάρτηση κατανομής. Ορισμός της συνεχούς τυχαίας μεταβλητής, της πυκνότητας πιθανότητας της και της συνάρτησης κατανομής της. Συνάρτηση συνεχούς τυχαίας μεταβλητής και κατανομή αυτής.
- Ροπές και Ροπογεννήτριες συνεχούς τυχαίας μεταβλητής. Μη κεντρικές ροπές, Κεντρικές ροπές, ύπαρξη των διαφόρων ροπών μιας συνεχούς τυχαίας μεταβλητής, Ροπές μιας συναρτήσεως συνεχούς τυχαίας μεταβλητής, Ιδιότητες της μέσης τιμής και της διασποράς. Ροπογεννήτρια και ιδιότητες.
- Συνήθεις συνεχείς τυχαίες μεταβλητές και κατανομές. Ομοιόμορφη, Κανονική, Γάμα, Βήτα, Cauchy, Log-Normal.
- Πολυδιάστατες ή διανυσματικές συνεχείς τυχαίες μεταβλητές και κατανομές. Ορισμός της πολυδιάστατης τυχαίας μεταβλητής, της από κοινού πυκνότητας πιθανότητας της και της από κοινού συνάρτησης κατανομής της, περιθωριακές κατανομές και δεσμευμένες κατανομές. Πολυδιάστατη κανονική κατανομή, κατανομή μετασχηματισμένης πολυδιάστατης τυχαίας μεταβλητής.
[- Ροπές συναρτήσεων διανυσματικών τυχαίων μεταβλητών.]
- Δεσμευμένες ροπές, Ιδιότητες.
- Πιθανοθεωρητικές ανισότητες: ανισότητα Markov, Tchebichev, Jensen, Schwarz.
- Συνδιασπορά και συντελεστής συσχέτισης δύο τυχαίων μεταβλητών.
- Ανεξαρτησία τυχαίων μεταβλητών και κατανομές αθροισμάτων ανεξάρτητων τυχαίων μεταβλητών.
- Στοχαστικές Συγκλίσεις. Σχεδόν βεβαία σύγκλιση, σύγκλιση κατά πιθανότητα, κατά τετραγωνικό μέσο, υπό την έννοια της κατανομής. Σχέσεις μεταξύ των ανωτέρω συγκλίσεων, ιδιότητες - Κεντρικό Οριακό Θεώρημα, Θεώρημα των De Moivre-Laplace, Νόμοι των Μεγάλων Αριθμών.
θα χρησιμοποιήσουμε το βιβλίο των Hoel, Port και Stone, ``Εισαγωγή στη Θεωρία Πιθανοτήτων'' (Πανεπ. Εκδόσεις Κρήτης), και θα καλύψουμε τα κεφάλαια 6-8 (ίσως και το 9).
Θα δοθούν τέσσερα διαγωνίσματα, τα , , και , με αυτή τη χρονική σειρά. To θα δοθεί μέσα στην εξεταστική περίοδο ενώ τα άλλα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.
Ο τελικός σας βαθμός θα είναι είτε ο είτε ο . Θα πρέπει να επιλέξετε πριν από το τρίτο διαγώνισμα αν θα δώσετε το ή το .
ΔΕΙΤΕ ΟΜΩΣ: §5.17.1.
Η ύλη που θα εξετάζεται στο καθένα θα είναι περίπου ότι έχει διδαχθεί από το προηγούμενο διαγώνισμα, με εξαίρεση 1-2 ασκήσεις που μπορούν να είναι από ό,τι έχει διδαχθεί μέχρι τότε.
Η σελίδα αυτή θα ενημερώνεται τουλάχιστον μετά από κάθε μάθημα και σκοπό έχει να μεταδίδει μερικές βασικές χρήσιμες πληροφορίες για το περιεχόμενο του μαθήματος (π.χ. τι να προσέξετε, υποδείξεις για λύσεις των ασκήσεων, κ.ά.) καθώς και για διαδικαστικά θέματα.
Παρακαλώ να τη συμβουλεύεστε τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.
Ξαναείδαμε μερικές βασικές έννοιες της Θ. Πιθανοτήτων, όπως την έννοια του δειγματικού χώρου, των ενδεχομένων και λύσαμε μερικά προβλήματα για να θυμηθούμε ορισμένες έννοιες (π.χ. ανεξαρτησία).
Όσον αφορά το πρόβλημα το οποίο σας ανέφερα στην αρχή του δίωρου. Είναι γνωστό διεθνώς με διάφορα ονόματα. Ένα πολύ κοινό από αυτά είναι το Monty Hall problem. Κάντε ένα ψάξιμο στο internet σχετικά με αυτό ή κοιτάξτε π.χ. σε αυτή τη σελίδα.
Επίσης, μπορείτε να κοιτάξετε εδώ για να βρείτε υλικό σχετικό με τα λεγόμενα Bible Codes, κείμενα δηλ. τα οποία ορισμένοι ανιχνεύουν σε θρησκευτικά ή άλλα κείμενα, ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για προφητείες, ενώ πρόκειται απλά για τυχαία φαινόμενα. Δείτε επίσης αυτό το άρθρο σε μορφή PDF.
Είδαμε παραδείγματα υπολογισμού της πυκνότητας μιας τυχαίας μεταβλητής (τμ) που παίρνει ακέραιες τιμές (διακριτή τμ). Το παράδειγμα που υπολογίσαμε είναι το πλήθος φορών που ένα νόμισμα ( ) έρχεται κορώνα σε ανεξάρτητες ρίψεις.
Είδαμε επίσης τον ορισμό της μέσης τιμής μιας τμ και υπολογίσαμε την και την , όπου η τμ της προηγούμενης παραγράφου.
Για το διωνυμικό θέωρημα που χρησιμοποιήσαμε σήμερα μπορείτε να δείτε μερικά πράγματα εδώ κι εδώ.
Είδαμε τον ορισμό των ροπών μιας τμ και των κεντρικών ροπών αυτής, και παραδείγματα υπολογισμού της διασποράς σε ορισμένες περιπτώσεις. Αποδείξαμε τις ανισότητες Markov και Chebyshev, και είδαμε πως τις χρησιμοποιούμε για να πάρουμε απαντήσεις σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα δοκιμών Bernoulli.
Είδαμε επίσης τους ορισμούς των πυκνοτήτων Bernoulli, Poisson και Γεωμετρικής, με τις αντίστοιχες παραμέτρους.
Ορίσαμε τη γεννήτρια συνάρτηση της , είδαμε ότι αν και είναι ανεξάρτητες τότε , και χρησιμοποιήσαμε αυτό για να δείξουμε ότι άθροισμα ανεξαρτήτων Poisson έχει επίσης πυκνότητα Poisson.
Λόγω κωλύματός μου δε θα γίνει μάθημα σήμερα.
Είδαμε παραδείγματα τμ που παίρνουν ένα συνεχές πλήθος τιμών και όχι διακριτό
(δηλ. πεπερασμένο ή απείρως αριθμήσιμο). Είδαμε επίσης ότι είναι δύσκολο να ορίσουμε
πυκνότητα πιθανότητας για μια τέτοια τμ όπως είχαμε κάνει με τις διακριτές τμ γιατί απλούστατα
στις περισσότερες των περιπτώσεων η ποσότητα
είναι για κάθε
.
Ορίσαμε όμως την συνάρτηση κατανομής της τμ
Διαβάστε την §5.1 του βιβλίου σας και λύστε τις ασκήσεις: σελ. 161: 4, 5, 6, 7, 9, 11, 13.
Είδαμε ποιες συναρτήσεις ονομάζονται «πυκνότητες πιθανότητας» (παίρνουν μη αρνητικές τιμές κι έχουν ολοκλήρωμα 1) και πώς από μια συνάρτηση πυκνότητας προκύπτει (ως αόριστο ολοκλήρωμα) μια συνάρτηση κατανομής. Είδαμε διάφορα παραδείγματα ζευγών και (συνάρτηση κατανομής και πυκνότητας μια τμ ).
Από την §5.2 μπορείτε να παραλείψετε την §5.2.2 όπως και το Θεώρημα 1. Διαβάστε όλα τα παραδείγματα της §5.2 και λύστε τις ασκήσεις σελ. 162: 14, 15, 17, 18, 19, 21, 22, 25, 27.
Καλύψαμε την §5.3 εκτός τις πυκνότητες Γάμμα.
Ορίσαμε την τυπική κανονική κατανομή αφού πρώτα υπολογίσαμε το ολοκλήρωμα με ένα τρικ που χρησιμοποιεί ένα διπλό ολοκλήρωμα. Έπειτα ορίσαμε την κανονική κατανομή με παραμέτρους και την οποία συμβολίzουμε με και είδαμε ότι αν ακολουθεί κάποια κανονική κατανομή και , όπου , , τότε και ακολουθεί κανονική κατανομή με παραμέτρους που εξαρτώνται από τα και τις ποραμέτρους της .
Έπειτα ορίσαμε την εκθετική κατανομή με παράμετρο και είδαμε την πολύ σπουδαία ιδιότητα
Λύστε τις ασκήσεις: σελ. 163: 29, 31, 32, 33, 36, 38, 39.
Είδαμε πώς ορίζεται η συνάρτηση κατανομής ενός ζεύγους τμ καθώς και ιδιότητες που ικανοποιεί αυτή η συνάρτηση. Είδαμε μερικά παρδείγματα υπολογισμού αυτής της συνάρτησης. Επίσης είδαμε πότε ένα ζεύγος έχει συνάρτηση πυκνότητας και πώς υπολογίζουμε την από την και ανάποδα. Είδαμε επίσης τι σημαίνει το ζεύγος τμ να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο σε ένα χωρίο με εμβαδό και υπολογίσαμε λεπτομερώς τη συνάρτηση κατανομής ενός ζεύγους που είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο στο ορθογώνιο . Τέλος είδαμε ότι ένα ζεύγος έχει την ιδιότητα της ανεξαρτησίας αν ή .
Διαβάστε την §6.1. Λύστε τις ασκήσεις: σελ 202: 1-9.
Θα γίνει την Τετάρτη 22/3, 1:15-2:15 στο Αμφιθέατρο όπου κάνουμε μάθημα.
Θα εξεταστείτε σε ότι θα έχει διδαχτεί μέχρι και την Τετάρτη 15/3, και σε στοιχεία διακριτής πιθανότητας.
Ένα υπόδειγμα του διαγωνίσματος αυτού βρίσκεται εδώ σε μορφή PDF.
Είδαμε ότι αν έχουμε ένα ζεύγος τμ με πυκνότητα τότε
Διαβάστε την §6.2 (όχι τα πηλίκα) και λύστε τις ασκήσεις: σελ. 203: 10-14, 16.
Ορίσαμε τη δεσμευμένη πυκνότητα της ως προς την χρησιμοποιώντας τον τύπο που προκύπτει από την αντίστοιχη έννοια στις διακριτές τμ. Θυμηθήκαμε επίσης τον υπολογισμό των περιθωρίων πυκνοτήτων του ζεύγους και είδαμε διάφορα παραδείγματα υπολογισμού περιθωρίων και δεσμευμένων πυκνοτήτων. Είδαμε επίσης και τον τύπο του Bayes που μας επιτρέπει αν γνωρίζουμε τη δέσμευση της ως προς την να υπολογίσουμε την δεσμευμένη πυκνότητας της ως προς την .
Διαβάστε την §6.3. Λύστε τις ασκήσεις: σελ. 204: 17, 23, 24, 28.
Σήμερα είχαμε το πρώτο διαγώνισμα το οποίο μετράει κατά το 1/3 του βαθμού, με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών. Μπορείτε να δείτε τους βαθμούς σας κατά σειριακό αριθμό γραπτού εδώ και κατά φθίνοντα βαθμό εδώ. Η κλίμακα είναι 0-7. Σημειωτέον ότι, επειδή οι λάθος απαντήσεις αφαιρούσαν μονάδες η «βάση» σε ένα τέτοιο διαγώνισμα θα είναι κάτω από το μισό του μέγιστου.
Μια από τις ασκήσεις που υπήρχε στα διαγωνίσματα δεν ήταν εντάξει μια και είχε δύο σωστές απαντήσεις. Όσοι είχαν αυτή την ερώτηση τους μέτρησε για μια μονάδα, ό,τι και να έγραψαν σε αυτή. Γι' αυτό σε μερικά διαγωνίσματα στη στήλη των σωστών απαντήσεων θα δείτε ένα *. Αντιστοιχεί σε αυτή την άσκηση.
Το 2ο διαγώνισμα θα γίνει την Τετάρτη, 3 Μαΐου, σε ώρα που θα ανακοινωθεί.
Είδαμε πώς επεκτείνεται ο ορισμός της μέσης τιμής τμ από τις διακριτές τμ στις συνεχείς και εν τέλει σε όλες τις τμ (χωρίς απόδειξη). Υπολογίσαμε τη μέση τιμή διαφόρων πυκνοτήτων. Είδαμε παραδείγματα υπολογισμού της μέσης τιμής τμ που δεν είναι διακριτή ούτε όμως έχει και πυκνότητα. Ορίσαμε, όπως και στις διακριτές τμ, τις ροπές και κεντρικές ροπές ανώτερης τάξης.
Διαβάστε τις §7.1 - 7.3 και λύστε τις ασκήσεις: σελ. 228: 3, 4, 10, 12, 13, 14.
Σταματήσαμε το μάθημα στις 13:45 για να δούμε την έκλειψη ηλίου.
Είδαμε διάφορα παραδείγματα και προβλήματα και μελετήσαμε δεσμευμένες μέσες τιμές και πυκνότητες.
Διαβάστε την §7.4 και λύστε τις ασκήσεις: σελ. 230: 21, 23-26, 29, 30.
Καλύψαμε την §7.5. Είδαμε το Κεντρικό Οριακό Θεώρημα (Lindeberg, 1922) χωρίς να το αποδείξουμε, καθώς και το πώς χρησιμοποιείται στην πράξη, μέσω της λεγόμενης κανονικής προσέγγισης.
Λύστε τις ασκήσεις σελ. 232: 36-39.
Είδαμε την έννοια της ροπογεννήτριας συνάρτησης και πώς αυτή σχετίζεται πολύ απλά με τη γεννήτρια συνάρτηση . Δείξαμε ότι το άθροισμα ανεξαρτήτων έχει ως ροπογεννήτρια το γινόμενο των ροπογεννητριών των προσθετέων. Επίσης δείξαμε ότι . Υπολογίσαμε διάφορα παραδείγματα.
Διαβάστε την §8.1 και λύστε τις ασκήσεις: σελ. 254: 1-3, 5-8.
Το 2ο διαγώνισμα θα γίνει την Τετάρτη, 3 Μαΐου, στις 1μμ, στο χώρο όπου γίνεται το μάθημα.
Η εξεταστέα ύλη είναι μέχρι και το Κεφ. 7.
Οι ασκήσεις της Παρασκευής 5/5/06 δε θα γίνουν. Θα αναπληρωθούν.
Σήμερα είχαμε το δεύτερο διαγώνισμα το οποίο μετράει κατά το 1/3 του βαθμού, με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών. Μπορείτε να δείτε τους βαθμούς σας κατά σειριακό αριθμό γραπτού εδώ και κατά φθίνοντα βαθμό εδώ. Η κλίμακα είναι 0-6. Σημειωτέον ότι, επειδή οι λάθος απαντήσεις αφαιρούσαν μονάδες η «βάση» σε ένα τέτοιο διαγώνισμα θα είναι κάτω από το μισό του μέγιστου.
Αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής του τρίου διαγωνίσματος. Αντίθετα με την ανακοίνωση που είχε γίνει στην αρχή του εξαμήνου, το τρίτο διαγώνισμα θα γίνει ενιαία για όλους, μέσα στην εξεταστική.
Είδαμε την έννοια της χαρακτηριστικής συνάρτησης μιας τμ , κάποις απλές ιδιότητες αυτής και υπολογίσαμε αρκετά παραδείγματα.
Διαβάστε την §8.2 και λύστε τις ασκήσεις σελ. 255: 12-17.
Είδαμε πώς μπορεί κάποιος να βρει τη συνάρτηση πυκνότητας πιθανότητας, για συνεχείς και διακριτές τμ, αν γνωρίζει τη χαρακτηριστική συνάρτηση της μεταβλητής.
Διαβάστε την §8.3.
Λύστε της ασκήσεις: σελ. 256: 19, 20.
Ορίσαμε μερικές απλές περιπτώσεις τυχαίων περιπάτων και είδαμε πώς υπολογίζουμε διάφορες πιθανότητες. Για παράδειγμα, υπολογίσαμε την πιθανότητα να χάσει κάποιος παίχτης που ξεκινάει με κεφάλαιο , , και κάθε χρονική στιγμή κερδίζει ή χάνει μια μονάδα με πιθανότητα . Ο παίκτης θεωρείται ότι κέρδισε, οπότε και σταματάει το παιχνίδι, αν το κεφάλαιό του φτάσει το , και ότι έχασε αν φτάσει το .
Διαβάστε από τις σημειώσεις σας, μια και δεν ακολουθώ το βιβλίο για το θέμα αυτό.
Θα δοθεί το 3ο διαγώνισμα στις 15 Ιουλίου, 5-6μμ. Θα μετρήσει κατά το 1/3 του βαθμού, όπως είχε ανακοινωθεί. Θα καλύπτει όμως (δείτε και την αμέσως προηγούμενη ανακοίνωση) όλη την ύλη του μαθήματος καθώς και κάποια πολύ σημαντικά και βασικά πράγματα από τις Πιθανότητες Ι (όπως και τα άλλα δύο διαγωνίσματα).
Οι βαθμοί στο τρίτο διαγώνισμα είναι εδώ κατά σειριακό αριθμό κι εδώ κατά βαθμό.
Οι τελικοί βαθμοί είναι εδώ κατά βαθμό. (Τελευταία ενημέρωση: Mon Jul 17 20:15:30 EEST 2006).
Παρακαλώ να ελέγξετε προσεκτικά τα στοιχεία που σας αφορούν στα παραπάνω, ώστε να βρεθούν τυχόν λάθη αντιγραφής δικά μου.
Ο τελικός σας βαθμός δίνεται από τον τύπο
Περνάτε το μάθημα μόνο αν .
Το διαγώνισμα Σεπτεμβρίου θα δοθεί στις 30/8/06, στις 9 το πρωί. Για να περάσετε το μάθημα πρέπει απλά να γράψετε πάνω από τη βάση σε αυτό το διαγώνισμα. Τα δυο διαγωνίσματα που δόθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους δε μετράνε για το Σεπτέμβριο.
Οι βαθμοί στο διαγώνισμα του Σεπτεμβρίου είναι εδώ.
Οι τελικοί βαθμοί της περιόδου αυτής είναι εδώ.
(Τελευταία ενημέρωση: Wed Aug 30 12:31:25 EEST 2006).
Οι βαθμοί στο διαγώνισμα του Απριλίου 2007 είναι εδώ.
Οι τελικοί βαθμοί της περιόδου αυτής είναι εδώ.
(Τελευταία ενημέρωση: Thu May 3 05:36:46 EEST 2007).