ΡΑ 105: Δε 1-3, Τε 11-1.
Θα ακολουθήσουμε, κατ' αρχήν, το βιβλίο των Z. Brzezniak και T. Zastawniak, με τίτλο Basic Stochastic Processes (Springer, 1998).
Δε θα υπάρξουν γραπτές εξετάσεις. Ο βαθμός θα προκύψει από τη συμμετοχή στο μάθημα και από μερικά φυλλάδια ασκήσεων που θα δοθούν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.
Σήμερα είπαμε μερικές γενικότητες για το μάθημα και αρχίσαμε να κοιτάμε το παράδειγμα του τυχαίου περίπατου (random walk). Δείξαμε ότι στη μία διάσταση ο συμμετρικός τυχαίος περίπατος (στους ακεραίους) επανέρχεται άπειρες φορές στο 0, σχεδόν σίγουρα.
Δείξαμε (σε συνέχεια του προηγουμένου) ότι ο συμμετρικόες τυχαίος περίπατος σε 2 διαστάσεις επανέρχεται άπειρες φορές σχεδόν σίγουρα. Επίσης ότι στις 3 και πάνω διαστάσεις σχεδόν σίγουρα επανέρχεται μόνο πεπερασμένες φορές (στο 0).
Ορίσαμε την ΤΜ όταν είναι μια διακριτή ΤΜ και είδαμε μερικές ιδιότητες αυτού του νέου συμβόλου.
Ορίσαμε το τι σημαίνει να δεσμεύσουμε μια ΤΜ ως προς μια -άλγεβρα, η οποία συνήθως είναι η άλγεβρα που ορίζει μια άλλη (ή περισσότερες) ΤΜ. Δεν αποδείξαμε το θεώρημα που ισχυρίζεται ότι αυτή η νέα ΤΜ υπάρχει πάντα και έχει τις ζητούμενες ιδιότητες.
Είδαμε πότε μια ακολουθία από ΤΜ ονομάζεται martingale και είδαμε διάφορα παραδείγματα από τέτοιες ακολουθίες.
Το μάθημα δεν έγινε.
Δείτε εδώ.
Είδαμε την ανέλιξη Poisson, η οποία είναι μια ανέλιξη σε συνεχή χρόνο ( ) και με διακριτές τιμές . Η ανέλιξη αυτή προκύπτει ως το πλήθος των ``γεγονότων'' που έχουν συμβεί μέχρι χρόνο , όταν υποθέσουμε ότι ο χρόνος ανάμεσα σε δύο διαδοχικά γεγονότα ακολουθεί την εκθετική κατανομή και οι ενδιάμεσοι αυτοί χρόνοι είναι μεταξύ τους ανεξάρτητοι.
Είδαμε την ιδιότητα ``έλλειψης μνήμης'' της εκθετικής κατανομής και πώς αυτή μεταφράζεται σε ``ανεξάρτητες και στάσιμες προσαυξήσεις'' της .
Λύστε τις ασκήσεις που βρίσκονται εδώ σε μορφή Postscript.
Μεγάλο θεωρητικό ενδιαφέρον έχει επίσης και η ``ντετερμινιστικοποίηση'' πιθανοτικών αλγορίθμων, η απαλοιφή δηλ. της χρήσης των τυχαίων αριθμών από τον υπολογιστή, με ταυτόχρονο περιορισμό της άυξησης του χρόνου εκτέλεσης του αλγορίθμου που αυτή η απαλοιφή συνεπάγεται. Ας μην ξεχνάμε πως, στην πραγματικότητα, ο υπολογιστής είναι μια πλήρως ντετερμινιστική μηχανή (και αυτό είναι ένα μεγάλο του προτέρημα) χωρίς πρόσβαση σε πραγματικά τυχαίους αριθμούς. Αυτό αντιμετωπίζεται συνήθως αρκετά καλά χρησιμοποιώντας αλγορίθμους κατασκευής ``ψευδοτυχαίων'' αριθμών, αλλά είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι αλγοριθμική πηγή τυχαιότητας δεν υπάρχει, αφού και την άλλη μέρα να ``τρέξουμε'' τον αλγόριθμο τους ίδιους τυχαίους αριθμούς θα μας δώσει αυτός.
Είδαμε ότι πάντα γίνεται να έχουμε τον αριθμό αυτό το πολύ ίσο με το 1/4 του συνολικού αριθμού των τριγώνων, και αυτό μπορεί κανείς να το πετύχει, με θετική πιθανότητα, αν χρωματίσει όλες τις ακμές τυχαία, ανεξάρτητα και συμμετρικά. Αυτό αποτελεί και ένα πιθανοτικό αλγόριθμο για την επίλυση του προβλήματος.
Είδαμε τη ``μέθοδο των πιθανοτήτων υπό συνθήκη'' για τη ντετερμινιστικοποίηση του πιθανοτικού αυτού αλγορίθμου. Αυτή η μέθοδος συνίσταται στο να επιλέγει κανείς τις τιμές των τυχαίων μεταβλητών που χρησιμοποιεί η πιθανοτικός αλγόριθμος (στην προκειμένη περίπτωση του χρωματισμού των ακμών του αυτό σημαίνει ότι επιλέγει κανείς τα χρώματα των ακμών), τη μία μετά την άλλη, με τρόπο ώστε να μην μειώνει την πιθανότητα επιτυχίας του πιθανοτικού αλγορίθμου δεδομένων των μέχρι τώρα επιλογών του. Αυτό συνεπάγεται ότι όταν έχουν πλέον προσδιοριστεί οι τιμές όλων τυχαίων μεταβλητών τότε έχουμε βρεί μια λύση του προβλήματος.
Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να παράγει κανείς τυχαία στοιχεία του με την ομοιόμορφη (ή οποιαδήποτε άλλη δεδομένη) κατανομή. Πώς θα παραγάγετε για παράδειγμα τυχαία στοιχεία του , του συνόλου όλων των μεταθέσεων του συνόλου με την ομοιόμορφη κατανομή; Η MCMC μέθοδος που είδαμε πετυχαίνει αυτό ξεκινώντας από κάποιο, σταθερό, σημείο του και ακολουθώντας ένα τυχαίο περίπατο πάνω σε ένα κατάλληλο γράφημα με κορυφές τα στοιχεία του . Το γράφημα αυτό πρέπει έτσι να έχει επιλεγεί ώστε να υπάρχει μόνο μια στάσιμη κατανομή (υπό την μετάβαση του τυχαίου περιπάτου) πάνω στο , η επιθυμητή (ομοιόμορφη ή άλλη) κατανομή. Πρέπει επίσης η ``σύγκλιση'' στην στάσιμη αυτή κατανομή να είναι ταχεία. Έτσι, μετά από σύντομο χρόνο τυχαίας κίνησης πάνω στο γράφημα, σταματάμε και δηλώνουμε το τρέχον στοιχείο ως το τυχαίο στοιχείο του .
Λύστε τις ασκήσεις που βρίσκονται εδώ σε μορφή Postscript.