Τετάρτη 1-2, Πέμπτη 9-11 στην αίθουσα Α 101 (Ροτόντα).
Ώρες γραφείου: Τετάρτη 11-1.
Από τον οδηγό σπουδών του Τμήματος:
Ύλη
Θα χρησιμοποιηθούν οι διδακτικές σημειώσεις που έγραψα για το μάθημα το Φθινόπωρο 2002-03. Η παλιά μορφή των σημειώσεων βρίσκεται ακόμη στη σελίδα του μαθήματος αυτού.
Θα υπάρξει μια προαιρετική πρόοδος που θα διαρκεί μια ώρα και θα μετράει 1/3 του τελικού βαθμού.
Καλύψαμε το Κεφ. 1 των σημειώσεων αλλά όχι ολόκληρη την παράγραφο 1.3. Λύστε τις ασκήσεις του κεφαλαίου.
Τελειώσαμε όλο το Κεφ. 1 των σημειώσεων και αρχίσαμε να μιλάμε για αυτόματα (μέχρι και την Άσκηση 23).
Είδαμε πολλά παραδείγματα κατασκευής DFA και αρχίσαμε να μιλάμε για μη ντετερμινιστικά αυτόματα (NFA).
Είδαμε πώς μετατρέπεται ένα NFA σε DFA. Επίσης τι είναι τα -NFA. Και τα τρία μοντέλα είναι μεταξύ τους ισοδύναμα: αν μια γλώσσα αναγνωρίζεται από ένα είδος πεπερασμένου αυτομάτου (DFA, NFA ή -NFA) τότε αναγνωρίζεται από όλα.
Είδαμε τις παραγράφους 3.1 και 3.2 από τις σημειώσεις. Είδαμε τι είναι κανονικές εκφράσεις και κανονικές γλώσσες, παραδείγματα αυτών και τέλος δείξαμε το κύριο θεώρημα που συνδέει τα πεπερασμένα αυτόματα με τις κανονικές γλώσσες, δηλ. ότι μια γλώσσα είναι κανονική αν και μόνο αν υπάρχει αυτόματο που την αναγνωρίζει.
Είδαμε διάφορα παραδείγματα μετατροπής αυτομάτων σε κανονικές εκφράσεις και ανάποδα. Επίσης ότι υπάρχουν γλώσσες που δεν είναι κανονικές. Αναφέραμε το Λήμμα Άντλησης καθώς και διάφορες εφαρμογές του, αλλά όχι ακόμη την απόδειξή του.
Την εβδομάδα της 17ης Νοεμβρίου δε θα γίνει μάθημα λόγω απουσίας του διδάσκοντα.
Είδαμε την απόδειξη του Λήμματος Άντλησης με κάθε λεπτομέρεια. Αρχίσαμε το Κεφ. 4, και είδαμε πώς μπορούμε, χρησιμοποιώντας συμπεράσματα του Λήμματος Άντλησης, να λύσουμε αλγοριθμιά διάφορα προβλήματα που αφορούν DFA, όπως, για παράδειγμα, το να ελέγχουμε αν δύο DFA αναγνωρίζουν την ίδια γλώσσα ή όχι. Επίσης αρχίσαμε να μιλάμε για την παράγραφο 4.2 και τις σχέσεις ισοδυναμίας και που ορίζονται για μια γλώσσα και ένα DFA αντίστοιχα.
Την Πέμπτη 18/12/2003 θα πραγματοποιηθεί διαγώνισμα προόδου από 9:30 έως 10:30 το πρωί, στις αίθουσες ΡΑ 101 (εκεί όπου κάνουμε μάθημα) και Θ 206. Η πρόοδος θα είανι προαιρετική και ο βαθμός θα μετράει το 1/3 του συνόλου. Η εξεταστέα ύλη θα είναι μέχρι και το Κεφ. 4.
Τελειώσαμε το Κεφ. 4, αφού είδαμε και τον αλγόριθμο (χωρίς πλήρη απόδειξη όμως) ελαχιστοποίησης των DFA, ο οποίος ήταν μια φυσική συνέπεια της απόδειξης του Θεωρήματος Myhill-Nerode.
Εισαγωγή στις context free γλώσσες και γραμματικές. Κάθε κανονική γλώσσα είναι και context free (με πλήρη απόδειξη και παραδείγματα του πώς μετατρέπουμε ένα DFA σε context free γραμματική).
Λεπτομερές παράδειγμα της §5.3 και διαγώνισμα προόδου στο μάθημα.
Η πρόοδος πραγματοποιήθηκε στις 18/12/2003 από 9:30 έως 10:30.
Βρίσκονται εδώ
Μέχρι νεωτέρας μεταφερόμαστε στην αίθουσα ΡΑ 203 (είσοδος από την είσοδο πρυτανείας).
Είδαμε το υπολογιστικό μοντέλο του αυτομάτου με στοίβα (Push Down Automaton) το οποίο αναγνωρίζει ακριβώς τις γλώσσες που είναι context free. Είδαμε πώς να γράφουμε προγράμματα γι' αυτό το μοντέλο σε μια ψευδο-επέκταση της γλώσσας C. Επίσης είδαμε το Λήμμα Άντλησης για context free γλώσσες και το χρησιμοποιήσουμε για να αποδείξουμε ότι διάφορες γλώσσες δεν είναι context free.
Μιλήσαμε για υπολογίσιμες (αναδρομικές) συναρτήσεις και σύνολα (γλώσσες), καθώς και για αναδρομικά απαριθμήσιμα σύνολα και γλώσσες.
Βρίσκονται εδώ
Βρίσκονται εδώ