Το μάθημα γίνεται σε δύο Τμήματα-παρακολουθείστε όποιο σας βολεύει:
Ώρες γραφείου: Τετάρτη 11-1
Δε θα υπάρξει πρόοδος. Θα βαθμολογηθείτε μόνο με τον τελικό.
Από τον οδηγό σπουδών του Τμήματος:
Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη συνδυαστική, τη θεωρία γραφημάτων, δένδρων και δικτύων.
Περιεχόμενο:
Μπορείτε επίσης εδώ να δείτε τη σελίδα του μαθήματος όπως διδάχτηκε την άνοιξη 1997-98 και εδώ όπως διδάχτηκε το φθινόπωρο του 2002-03.
Θα γράφονται σημειώσεις κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και θα διανέμονται κατ' αρχήν από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα.
Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να βρίσκετε εδώ την τελευταία μορφή των σημειώσεων σε
Να έχετε υπόψιν ότι αλλαγές θα γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, και όχι κατ' ανάγκη στα τελευταία κομμάτια.
Έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε στις σημειώσεις να υπάρχει μεγάλος αριθμός ασκήσεων. Είναι η φύση του μαθήματος τέτοια που πρέπει να τις λύσετε για να καταλάβετε τι συμβαίνει.
Επίσης στο τέλος κάθε κεφαλαίου θα υπάρχει ένα πρότυπο διαγώνισμα. Αυτό θα είναι τέτοιο ώστε να ήταν ένα φυσιολογικό διαγώνισμα για την ύλη μέχρι το κεφάλαιο αυτό.
Αν ανακαλύψετε τυχόν λάθη ή έχετε κάποιες άλλες παρατηρήσεις να κάνετε παρακαλώ στείλτε μου e-mail.
Κάναμε όλο το Κεφ. 1 των σημειώσεων (Επαγωγή) εκτός τις παραγράφους 2.1 και 3.
Καλύψαμε την παράγραφο 1 του Κεφ. 2. Λύστε όλες τις ασκήσεις που βρίσκονται εκεί.
Καλύψαμε την παράγραφο 2 του Κεφ. 2. Το Παράδειγμα 2.4 ήταν λάθος στις σημειώσεις. Στο μάθημα έγινε με το σωστό τρόπο, και τώρα έχει διορθωθεί και στις σημειώσεις.
Από την ερχόμενη εβδομάδα, και λόγω του μεγάλου αριθμού των φοιτητών που παρακολουθεί τις διαλέξεις, το μάθημα θα επαναλαμβάνεται κάθε Τρίτη 2-5, στο Αμφ. ΒΞ. Παρακολουθείστε όποιο από τα δύο Τμήματα σας βολεύει.
Καλύψαμε το Κεφ. 3 των σημειώσεων.
Τις εβδομάδες της 10ης και 17ης Νοεμβρίου 2003 δε θα γίνει το μάθημα των Διακριτών Μαθ. Ι (στις 11/11 λόγω της αργίας του Αγ. Μηνά και στις 18/11 λόγω απουσίας δικιάς μου).
Αρχίσαμε το Κεφ. 4 των σημειώσεων. Είδαμε τι είναι τα απλά γραφήματα, υπογραφήματα και ισομορφία γραφημάτων καθώς και την έννοια της συνεκτικότητας.
Μπορείτε να βρείτε σε μορφή Postscript ή PDF ένα φυλλάδιο με συγκεντρωμένες ασκήσεις τις οποίες καλό θα είναι να λύσετε ως προετοιμασία για την τελική εξέταση του μαθήματος. Θα πρέπει να τις επιστρέψετε λυμένες μέχρι την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003, ώστε να μπορέσουν οι βοηθοί του μαθήματος να τις διορθώσουν στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Δε θα έχουν άμεση βαθμολογική επίπτωση.
Καλύψαμε μέχρι και την παράγραφο 4.5.
Μια διευκρίνιση όσον αφορά τη μοναδικότητα των διαδρομών στα δέντρα (Άσκηση 4.28, που χρησιμοποιείται και στην Άσκηση 4.26).
Υποθέτουμε ότι οι δύο διαδρομές είναι διαφορετικές και δείχνουμε ότι υπάρχει κύκλος στο γράφημα , πράγμα αδύνατο μια και είναι δέντρο.
Έστω το σύνολο των κορυφών που εμαφανίζονται στο και στο (το σύνολο των κοινών κορυφών).
Θέτουμε και αυξάνουμε το κατά ένα έως ότου . (Αυτό σίγουρα θα συμβεί κάποτε μια και .)
Θέτουμε και αυξάνουμε το κατά ένα έως ότου . (Και αυτό σίγουρα θα συμβεί κάποτε μια και σίγουρα .) Εφ όσον τότε υπάρχει τέτοιο ώστε . Ισχυριζόμαστε τώρα ότι το κύκλωμα
Επειδή τα κομμάτια του (των οποίων η ένωση κάνει το )
Όμως οι κορυφές του δεν εμφανίζονται (εξ επιλογής του ) στο άρα δεν υπάρχουν κοινές ακμές μια και όλες οι ακμές του χρησιμοποιούν τουλάχιστον μια κορυφή που δεν εμφανίζεται στο .
Την Τρίτη 16 Δεκ. 2003 δε θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο τρίωρο (2-5) του μαθήματος λόγω γενικής συνέλευσης των φοιτητών του Τμήματος Μαθηματικών. Παρακαλούνται όσοι είχαν σκοπό να παρακολουθήσουν αυτό το τρίωρο να έρθουν στο πρώτο (11-2).
Αγνοείστε την Άσκηση 4.31 των σημειώσεων (που δίνει μια ισοδύναμη συνθήκη για το πότε ένα γράφημα είναι διπλά συνεκτικό). Εκ παραδρομής, στην άσκηση 4.30 έδωσα λάθος ορισμό για το τι είναι διπλά συνεκτικό γράφημα. Η 4.30 δεν επηρεάζεται.
Είδαμε τους αλγορίθμους Floyd-Warshall και Kruskal για εύρεση ελάχιστων μονοπατιών σε γραφήματα με βάρη.
Είδαμε τα βασικά πράγματα γύρω από τα διμερή γραφήματα, καθώς και τα ταιριάσματα σε αυτά (επιλογές δηλ. συνόλων ακμών που δεν έχουν κοινές κορυφές). Επίσης είδαμε το θεώρημα του Hall (γνωστό και ως θεώρημα του Γάμου) που μας δίνει μια ικανή και αναγκαία συνθήκη σε ένα διμερές γράφημα για την ύπαρξη ή όχι ενός πλήρους ταιριάσματος, ενός ταιριάσματος δηλ. όπου όλες οι κορυφές της πλευράς κορυφών του γραφήματος έχουν από μια ακμή του ταιριάσματος που τις περιέχει.
Είδαμε κριτήρια για το πότε ένα ταίριασμα σε ένα διμερές γράφημα είναι μέγιστο. Το κυριότερο θεώρημα είναι αυτό των König και Egerváry, που μπορεί επίσης να μας δώσει και μια εναλλακτική απόδειξη του θεωρήματος του Hall.
Μπορείτε να βρείτε σε μορφή Postscript ή PDF λύσεις για το φυλλάδιο ασκήσεων από το βοηθό του μαθήματος Γιώργο Αραμπατζή.
Μπορείτε να βρείτε τους τελικούς βαθμούς εδώ με αύξουσα σειρά Α.Μ. και εδώ με φθίνουσα σειρά βαθμού.
Φαίνεται ο σειριακός αριθμός του γραπτού, οι απαντήσεις που δόθηκαν, οι σωστές απαντήσεις, το Τμήμα, ο αριθ. μητρώου και ο τελικός βαθμός. Αν διαπιστώσετε κάποιο λάθος ή παράλειψή μου παρακαλώ ενημερώστε με.
Εδώ.